Karma evlilikten doğan çocukların mağduriyetinden söz eden Solyalı, hukuğun onlara bahşettiği “Kıbrıs Cumhuriyeti” yurttaşlığı hakkının siyaseten rehin tutulduğunu ifade etti ve Rum yönetimini eleştirdi. Solyalı, konunun Cumhurbaşkanlığı’nda da gündem olması gerektiğini ve Cumhurbaşkanlığı tarafından takibinin yapılması gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, AB anlaşmalarına bağlı olarak karma evlilik çocuklarının vatandaşlık hakkını engelleyerek, uluslararası hukuka aykırı bir tutum sergilediğini söyledi. Konuyla ilgili Güney Kıbrıs’ta mahkemenin yeni bir karar ürettiğini belirten Solyalı, kararın vatandaşlık hakkıyla ilgili olmadığını, idarenin makul sürede yanıt vermesi ile ilgili olduğunu söyledi.

"Bu çocuklar çalışma, okuma gibi temel haklardan mahrum bırakılıyor ve ekonomik fırsatlardan dahi faydalanamıyor. Ancak hükümet bu durumu çözme noktasında herhangi bir adım atmıyor" diyen Solyalı, bu durumun sadece sivil toplum kuruluşlarının çabaları ile gündeme getirilebildiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığının bu konuda sessiz kaldığını belirten Solyalı, "Cumhurbaşkanlığı, bu konuda üzerine düşeni yapmıyor. Bu sorunların uluslararası platformda dile getirilmesi ve çözülmesi, cumhurbaşkanlığının sorumluluğudur" dedi. Güney’de vatandaşlığın soy kriteri üzerinden verildiğini belirten Solyalı, anne veya baba “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşı ise çocuğun da vatandaş olduğunu kaydetti, "Cumhurbaşkanlığı makamının konuyla ilgili sessiz kalmasının kabul edilebilir olmadığını" ifade etti.

Erhürman: İrade sahibi olamayanların ülkeyi düşürdükleri durum bu! Erhürman: İrade sahibi olamayanların ülkeyi düşürdükleri durum bu!

Solyalı, karma evlilik konusunun özellikle 20 Ocak'ta gerçekleşmesi beklenen gayriresmi zirvesinde dile getirilmesi gerektiğini ve cumhurbaşkanlığının bu konuda harekete geçmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.